lördag 12 september 2009

Olivskörd






Svärfars olivlund ligger bland kullarna ovanför Calatabiano på Sicilien.Oliven är en stenfrukt som inte går att äta som den är. Antingen gör man olivolja av den eller så gör man olika typer av inläggningar. Färgen på oliven beror på dess mognadsgrad. Omogna oliver är gröna och de svarta är på gränsen till övermogna.
På Sicilien skördas oliverna vart annat år. Det kommer oliver på träden varje år, men man anser att oliverna blir större och bättre om man hoppar över ett år mellan varje skörd. Oftast är oliverna mycket mindre och färre året efter att man skördat.


 

Don Ninos oliver skördas för hand och man startar oftast i slutet av oktober eller i början av november. När alla oliver är skördade tvättas de för hand innan det bär iväg till pressen. Den nya olivoljan bör sedan stå och vila i minst 2 veckor innan man börjar använda den. Direkt efter pressningen har en bra olivolja en mörk, grön färg, som sedan övergår i guldglimrande.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar