onsdag 26 september 2012

Melanzane sott´olio (Inlagd aubergine)

Donna Pina gör en hel del saker från grunden. Här kommer lite bilder på hur hon gör sin berömda melanzane sott´olio.


Först skalar man och skär auberginen i smala remsor. Detta läggs sedan i en behållare tillsammans med salt och vinäger. Det får sedan stå i 1-2 dagar tills auberginen blir mjuk. Då och då rör man om.


När auberginen är tillräckligt mjuk kramar man ur all vätska och lägger över i en annan behållare.


Hon kryddar med finhackad vitlök och oregano. I skålen blandar hon också ner en rejäl skvätt olivolja, men inte mer än att auberginen klarar av att suga åt sig.


Den kryddade auberginen läggs i glasburkar och toppas med färsk basilika. Sedan fyller hon på med rapsolja tills burken blir fylld. Anledningen till att hon inte använder enbart olivolja är dels att smaken av olivoljan skulle ta över smaken av aubergine och att auberginen suger åt sig olivoljan på ett annat sätt och blir för mjuk och “tung”. Det man använder när man kryddar räcker för att ge smak av olivoljan.


Till sist flyttar hon runt lite för att låta oljan sjunka ner ordentligt. Om det behövs fyller hon på lite till. Sen är det bara att sätta på locket och vänta på första bästa tillfälle att provsmaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar