onsdag 26 september 2012

Polpette di melanzane (Auberginebiffar)



Till den här rätten har vi inget exakt recept, det finns helt enkelt inget nedskrivet, så man får höfta lite och testa sig fram för att få fram den rätta konsistensen.
  • 2 kg aubergine
  • 500 gram riven parmeggiana eller liknande ost
  • 100 gram ströbröd
  • 6-8 ägg
  • basilika
  • salt
  • olja att steka i
Detta räcker gott och väl till 4 personer. Det går alldeles utmärkt att frysa det som blir över. Om man lägger lite smörpapper emellan blir det lätt att ta ut precis så många man behöver.
Börja med att skiva auberginen på längden om de inte är så stora eller på tvären om de är “tjockisar”. Strö över salt (lite mer än vad du skulle strö på en köttbit som ska grillas) och lägg de i ett durkslag. Låt stå 2 timmar så att saltet drar ut vätskan.
När vätskan dragits ut sköljer man av skivorna och torkar de noga.
Blanda ost, ströbröd och basilika i en bunke. Blanda sedan ner ägg tills du får en lagom konsistent (den ska sitta kvar på skeden när man håller den upp och ner, alltså ganska fast)

Stek alla skivorna i oljan på ena sidan.

Lägg gärna lite hushållspapper mellan de stekta skivorna för att “torka upp” lite grann.

Lägg den ostekta sidan nedåt i stekpannan och bred på ostblandningen. Stek på svag värme tills den stelnat något.

Lägg på en skiva aubergine med den ostekta sidan uppåt. Vänd och stek långsamt tills smeten har stelnat och auberginen har fått fin färg.
Biffarna är ganska mäktiga och har man inga andra tillbehör räcker det oftast med 4-5 stycken per person.
Serveras med fördel med en fräsch sallad till.




1 kommentar: