onsdag 26 september 2012

Semifreddo a mandorla (Semifreddo med mandel)


Ingredienser (i receptet står det 8 pers, men jag gjorde hälften och det räckte till 10 portionsformar):
350 gram skållade och skalade mandlar
4, 5 dl vispgrädde
3,5 dl socker
4 ägg
200 gr mörk blockchoklad
1 matsked smör
3 matskedar mjölk
Salt

Smält 200 gram av sockret tillsammans med en matsked vatten i en kastrull. Häll i mandlarna och rör runt tills sockerblandningen täcker alla mandlar. Häll upp på en smörad, slät yta (gärna en marmorskiva) och separera mandlarna.
Vispa äggvitorna hårda med en nypa salt. Vispa äggulorna med resten av sockret.
Hacka mandlarna och blanda med äggen, försiktigt med äggvitan så den inte faller ihop. Spara lite mandel till dekoration.
Blanda allt med den vispade grädden och häll upp i portionsformar eller i en större form. Ställ in i frysen och låt stå minst 8 timmar.
Chokladsås:
Smält chokladen i ett vattenbad, blanda ner smör och mjölk och låt smälta ihop.
Semfreddon smakar bäst om den får stå framme en liten stund innan man äter den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar